Toughbook uunnværlig i felten

Gjennom skog, over fjell og vann – hver dag, hele året i all slags vær. Det er hverdagen til kontrollørene i Statnett som overvåker strømlinjene på kryss og tvers over hele landet. Med seg har de Toughbook CF-19.  

Panasonics Toughbook CF-19 har gjort at de har gått fra et upraktisk papirsystem til digital administrasjon, selv under røffe forhold. Denne PC-en tåler all salgs vær og utfordringer, med lang batterilevetid og GPS.

Statnett er systemansvarlig i det norske kraftsystemet. Dette innebærer å drifte om lag 11 000 kilometer med høyspentlinjer og 150 kraftstasjoner over hele landet. Driften overvåkes av en landsentral og tre regionsentraler, og de har kontrollører over hele landet som sjekker linjene.

Vanlige pc-er kan ikke gjøre jobben for kontrollører som er ute i felten. De følger ledningene og kontrollerer at det ikke er skader på dem, master og glasskåler, og at trær og busker ikke vokser for nære ledningene.

– Tidligere måtte vi følge ledningene til fots og skrive rapporter i store permer med penn og papir. Hvert ark var tilpasset hvert spenn, og vi tegnet trær og skader inn på arket. Det var tungt og ikke helt problemfritt når det regnet, snødde eller var veldig kaldt, sier kontrollør Morten Sivertsen.

Nå har kontrollørene med seg Toughbook med programmet ARC Pad i stedet. Dette er ikke avhengig av nettoppkobling når de er ute i felten, og har detaljerte kart over strømnettet i hele landet som aktiveres med GPS-funksjonen på Toughbook-en. I bilene til kontrollørene kan den dockes og kobles til internett og server. Ute i felten kan den enkelt foldes sammen til et nettbrett med penn som holdes stabilt og trygt på plass med en håndstropp.

– Alt vi trenger i felten i dag er Touhbook-en og der har vi alle arbeidsverktøyene vi trenger. Vi slipper å dra med oss tunge permer og kart, og vi slipper å bekymre oss for været. Det spiller ingen rolle om det er sol eller regn – både skjerm og batteri fungerer optimalt i alle værforhold, sier kontrollør Thomas Sandberg. Dessuten går vi ofte i ulendt terreng, og denne maskinen tåler både fall og en trøkk – noe den er nødt til skal den kunne følge med oss overalt, avslutter han.

Les mer om Toughbook CF-19 og Statnett her: http://business.panasonic.no/datalosninger/force-download/120315/statnett-norwegian.pdf