Slik sparer du penger i årets dyreste måned

Desember. Årets hyggeligste, men også dyreste, måned. Pakkekalender, juletre, ribbe og pinnekjøtt, festkjoler og penklær. Og ikke minst gaver til hele familien. Puh, listen er lang. Vi har noen gode råd for å få kostnadene ned i desember.

Råd nummer 1: Spar på julebelysningen

Selv om julen gjør at du vil henge opp lyskjeder på balkongen, rundt om kring innendørs og i alle trærne i hagen kan det være en god ide å holde litt igjen for å spare på strømmen. 5 lyskjeder med 100 små glødepærer hver kan bruke strøm for 900 kroner i løpet av seks uker. Kutt enten på antallet lyskilder, eller bruk belysning med LED-pærer. LED bruker nemlig ca 80 prosent mindre strøm enn glødepærer, og holder typisk 25 ganger lengere.

Råd nummer 2: Skift varmeløsning

Har du en oljefyr i kjelleren? Da er det mange tusen kroner å spare ved å skifte til et mer energivennlig alternativ. Det er bedre både for klimaet og for pengeboken. Trenger du gode argumenter har vi dem både for luft-luft varmepumper og luft-vann.

Råd nummer 3: Finn frem strikkegenseren og skru ned temperaturen – bare litt

Det kan være fristende å skru litt mer opp på varmen i de kalde månedene. Ved å ta på en ekstra genser, og senke temperaturen med bare en grad kan du krympe energiforbruket med omkring fem prosent. Med Panasonics varmepumper kan du også fjernstyre temperaturen fra mobilen. Skal du ikke feire jul hjemme anbefaler vi å skru ned til ca 15 grader mens du er borte.

Råd nummer 4: Slå helt av!

Du har garantert hørt det før. Dette gjelder ikke bare lyset, men også for TV-en, kaffemaskinen og mobilladeren. Det er enkelt å bare slå av TV-en med fjernkontrollen eller dra telefonen ut av laderen. Men faktisk kan en gjennomsnittsfamilie spare opp til 800 kroner i året ved å slå elektriske apparater helt av når de ikke er i bruk. Da får du råd til flere julegaver. PS: Laderen til mobilen bør dras ut av stikkontakten når den ikke er i bruk. Den er også en brannfare!

Råd nummer 5: Gjør plass til julenissen

Hvis du ikke har mulighet til å gjennomføre noen av sparerådene kan du også bare håpe på at julenissen kommer deg til unnsetning. Men han kommer kun hvis peisen ikke er tent. Derfor råder vi deg til å droppe peisen i år, og la varmepumpen gjøre jobben sin. Tenn heller et hyggelig julelys i stedet 🙂

PS: Gjenbruk og loppemarked er populært resten av året. Hva med pent brukte julegaver til familien, i stedet for bare nytt under treet? Da kan du også få mer for pengene 🙂